Sportvrouw van het jaar | Sherylin Wold:

Sportvrouw van het jaar | Sherylin Wold

Sherilyn Wold stak de vreugde over haar uitverkiezing niet onder stoelen of banken. De 22-jarige karateka werd de opvolgster van judoka Kim Polling als Haarlems beste sportvrouw van 2016. Niet eerder deze eeuw werd een karateka Haarlems sportvrouw van het jaar.

Sherilyn Wold dankte haar zege in de verkiezing aan haar derde plek op het EK karate en haar nationale titel in de categorie tot 68 kilogram. Het Europese brons behaalde ze in mei 2016 in Montpellier. In de strijd om de derde plek op haar allereerste EK won Wold van de Kroatische Ivona Tubic. Dat gebeurde, nadat de wedstrijd gelijk was geëindigd en het aankwam op een scheidsrechterlijke beslissing (in karatetermen: een hantei). Wold werd afgelopen jaar ook derde in Okinawa tijdens de Premier League.

Wat haar prestaties in 2016 bijzonder maken is het feit, dat Sherilyn Wold driejaar op non-actief heeft gestaan vanwege een spierziekte aan de rechterkant van haar lichaam. Wat ook bijzonder is: Sherilyn is de helft van een tweeling. Haar broer Donovan doet ook aan karate en is eveneens lid van Kenamju.

Het jaar 2016 werd op nog een andere reden bijzonder voor Sherilyn Wold. Op 3 augustus maakte het IOC bekend dat karate vanaf 2020 in Tokio onderdeel uitmaakt van de Olympische Spelen. Dat betekent dat de kersverse sportvrouw van Haarlem zich de komende jaren gaat richten op kwalificatie voor de volgende Zomerspelen.


De verkiezing 'Sportvrouw en Sportman van het jaar' en de plaatsing van hun portretten op het Kennemer Sportcenter worden mogelijk gemaakt door SportSupport en Société Pim Mulier.

Sportman van het jaar | Tyron Lardy:

Sportman van het jaar | Tyron Lardy Daniël Sabanovic was in 2006 de laatste karateka die de Haarlemse sportman van het jaar werd. Precies tien jaar later is die eretitel in handen gekomen van karateka Tyron Lardy. Hij lost Henk Grol af als Haarlems sportman van het jaar.

Dat werd Lardy op basis van uitstekende prestaties in 2016. Hoogtepunt voor Lardy – lid van Karate Kenamju – was zijn Europese titel in de categorie tot 21 jaar, die hij in het begin van het jaar op 19-jarige leeftijd behaalde in Limassol (Cyprus).

Lardy liep als klein kind al rond bij de karateka's van Kenamju. Zijn hele leven is René Oerlemans zijn trainer geweest. Het talent moest rond zijn veertiende wel een dip overwinnen. Hij voelde zich onzeker, dacht dat hij de top niet kon halen en won weinig. Hij twijfelde of hij wel moest doorgaan met zijn sport. Maar Oerlemans behield altijd het vertrouwen in zijn pupil.

Toen hij zijn twijfels had overwonnen, kwamen de prijzen ook voor de karateka, die weet wat hard trainen is en gedisciplineerd leeft. In 2015 veroverde Lardy brons tijdens het jeugdwereldkampioenschap in Jakarta. In de Karate-do Bond werd hij in 2015 gekozen tot beste sportman van het jaar. Na zijn successen in 2016 heeft Lardy twee grote doelen. In 2017 – een jaar voor hij verplicht overstapt naar de senioren – wil hij zijn laatste kans grijpen om jeugdwereldkampioen te worden. En in 2020 hoopt hij erbij te zijn als karate voor het eerst onderdeel is van de Olympische Spelen.
Bekijk de voorgaande sporters van het jaar