Waanzinnige fanatieke topjudoka

Gepubliceerd op vrijdag 01 mei 2020 - 252 keer gelezen
Waanzinnige fanatieke topjudoka

Claudia Zwiers is zonder twijfel een van de meest succesvolle Nederlandse vrouwelijke judoka's ooit. Ze is met twaalf titels nationaal recordhouder, heeft één gouden en vijf bronzen Europese medailles op zak, werd derde bij het WK in 2006 én sleepte in 1996 Olympisch brons in de wacht door in de klasse tot 66 kilo de Cubaanse Odalis Revé Jiménez er met een houdgreep onder te houden.

De geboren en getogen Haarlemse is, zoals het een topsporter betaamt, waanzinnig fanatiek. Ook vandaag de dag nog, bijvoorbeeld als ze deelneemt aan de sportclinics die Société Pim Mulier organiseert, of het nou gaat om schermen, cricket of een sportquiz. Ongetwijfeld heeft dat fanatisme er aan bijgedragen dat ze zo lang aan de top stond. In 1992 werd ze als 18-jarige voor het eerst nationaal kampioen, haar twaalfde en laatste nationale titel behaalde ze op 35-jarige leeftijd.

Op de Olympische Spelen in Barcelona (1992) was Claudia Zwiers als toeschouwer aanwezig en zag ze judoka Chantal Han aan het werk. Hoewel Han geen succes wist te behalen, had Zwiers haar ambitie bepaald: zelf meedoen aan de Olympische Spelen. Sindsdien ging ze zich serieus toeleggen op professioneel judo. Dat resulteerde onder meer in bronzen medailles op de EK's van 1993 en 1994 en een vijfde plaats op het WK van 1995.

Olympisch succes
Het jaar daarop werd het meest succesvolle uit haar loopbaan. Ze pakte de Europese titel, hoewel het daar in de finale lang niet op leek. Met nog acht seconden op de klok keek ze tegen een achterstand aan. Maar ze wist, op kenmerkende wijze aangemoedigd door coach Cor van der Geest, de Italiaanse Emanuela Pierantozzi tegen de tatami te werken. Ze leek het haast zelf niet te geloven, maar het goud was binnen. En ook op de Olympische spelen in Atlanta was ze dat jaar dus succesvol. Ze greep, hoewel dat wel tot de mogelijkheden behoorde, net naast een finaleplaats maar revancheerde zich in de strijd om het brons. Daarmee werd ze de eerste Nederlandse medaillewinnaar op de Spelen van 1996.

Ook na de geboorte van dochter Demi bleef Zwiers op topniveau actief, al moest ze mede vanwege het moederschap de Spelen van 2000 aan zich voorbij laten gaan. In 2004 was ze wel weer van de partij, maar verloor ze in de eerste ronde van de Chinese Liu Xia (die het op haar beurt tot verliezend finalist schopte). Door de buitenwereld werd ze in de jaren daarna afgeschreven. Ze zou te oud zijn, te vaak geblesseerd en niet meer in staat successen te halen. Ze bewees echter op fantastische wijze het ongelijk van haar criticasters. Op het WK van 2006 in Caïro verraste ze vriend en vijand door ten koste van de Oostenrijkse Marianne Morawek het brons te pakken.

Prijzenkast vullen
En nog was de koek niet op. In 2008 haalde ze weliswaar net niet genoeg punten om Nederland voor een derde keer op de Spelen te mogen vertegenwoordigen, maar er volgde nog wel een nationale titel in 2009 en een derde plaats op het NK in 2010. Daarna stopte ze met topsport, al bleef ze onder meer deelnemen aan toernooien van de politie, waarvoor ze al geruime tijd werkzaam is (Politie Noord-Holland). Ook daar weet ze haar prijzenkast verder te vullen. Ze is regerend wereldkampioen en behaalt een derde plaats op het EK, waar ze in de strijd om een finaleplaats verliest van de Franse Lucie Décosse, op dat moment wereldkampioen in het 'reguliere' judo.

Claudia Zwiers zet zich op vrijwillige basis in voor de sport in het algemeen en het judo in het bijzonder. Onder meer bij 'haar' club KenAmJu Judo en als bestuurslid van Société Pim Mulier. Daarbij wil ze zich vooral inzetten voor jeugdsport en talentontwikkeling, zowel voor de breedte- als voor de topsport. En is ze aanwezig bij alle activiteiten die de Société organiseert. Zeker als er iets te winnen valt...


Tekst: Johan Tempelaar

De Société Pim Mulier eert Haarlemse sporthelden en ondersteunt jonge, talentvolle sporters. Aan de gevel van het Kennemer Sportcenter is de eregalerij 'Helden van Haarlem' gerealiseerd, met sporters die op het hoogste niveau actief zijn geweest en in hun tak van sport een grootse prestatie hebben geleverd. In elk nummer van de Haarlemste Stadsglossy HRLM wordt één van deze helden belicht. Bovenstaand artikel verscheen in de mei-juni editie van de HRLM.

 

  Share