10e Pim Mulier-lezing: Michael van Praag

Gepubliceerd op vrijdag 15 november 2013 - 3702 keer gelezen
10e Pim Mulier-lezing: Michael van Praag

De kans dat een Nederlandse voetbalclub in Europees verband succes weet te behalen, misschien zelfs wel de Champions League wint, zal de komende jaren toenemen. Dat zei KNVB-voorzitter Michael van Praag tijdens het uitspreken van de tiende editie van de Pim Mulier-lezing, op dinsdag 12 november voor een volgepakte zaal in Molen de Adriaan.

In de lezing, georganiseerd voor de sponsors en relaties van de Société Pim Mulier, schetste Van Praag aan de hand van diverse statistieken een beeld van de huidige staat van het Nederlandse voetbal in Europees perspectief. Daar waar veel voetbalcritici beweren dat Nederlandse clubs ondermaats presteren, liet Van Praag een ander geluid horen. Niet alleen bezoekersaantallen en inkomsten van de Nederlandse clubs zijn verhoudingsgewijs goed te noemen, ook de prestaties in Europa mogen niet worden onderschat. Zo weet een kwart van de deelnemende Nederlandse clubs door te dringen tot de laatste zestien van de Europese toernooien.

Van Praag, naast zijn voorzitterschap van de KNVB ook lid van het UEFA-bestuur, tekende daarbij aan dat niet mag worden vergeten dat Nederland een klein land is. Grote landen als Spanje en Duitsland presteren op de meeste vlakken beter, maar vergeleken met opkomende voetballanden als België, Portugal en Oekraïne scoort Nederland goed. Als reden hiervoor voerde Van Praag onder meer de in Nederland sterk aanwezige verenigingscultuur aan.

Van Praag ging in het vervolg van zijn lezing in op de aankomende ontwikkelingen rondom Financial Fair Play, het verleggen van de transferdeadline, het bestrijden van matchfixing en de opkomst van zogenoemde 'derde partijen' die in ruil voor de transferrechten investeren in spelers of spelersfondsen. Een constructie waar volgens Van Praag snel een einde aan moet worden gemaakt. Tot slot stond Van Praag stil bij de benodigde herstructurering van de Jupiler League en de noodzaak van doorstroming van amateur- naar betaald voetbal. Alleen dat al leverde voldoende stof tot discussie op voor het informele samenzijn na afloop van de inspirerende lezing.

De Société Pim Mulier zet zich, geheel in de geest van sportpionier Pim Mulier, in voor het op uiteenlopende manieren stimuleren en ondersteunen van de breedte- en topsport. Het doel van de Société is enerzijds het eren van voormalige aan de stad Haarlem verbonden topsporters en anderzijds het stimuleren van jonge en talentvolle Haarlemse sporters door middel van een talentenfonds. Wie interesse heeft om sponsor te worden of op andere wijze denkt bij te kunnen dragen aan de Société kan contact met ons opnemen


Klik op de foto voor meer afbeeldingen - foto's: Johan Tempelaar

  Share
Adriaan Paulen
Claudia Zwiers
Dennis van der Geest
Floris Jan Bovelander
Gé Peters
Guillaume Elmont
Jaap Eden
Jacques van Egmond
Jessica Gal
Kees Akerboom
Kick Smit
Kirsten van der Kolk
Loek Biesbrouck
Marcel Joost
Marjan Ridder
Pim Mulier
Rob Ridder
Ruben Houkes
Ruud Geels
Ruud Wielart
Tom Okker
Yvonne van Gennip

Nieuws