13e Pim Mulier-lezing: Mart Smeets

Gepubliceerd op woensdag 16 november 2016 - 2976 keer gelezen
13e Pim Mulier-lezing: Mart Smeets "Hoeveel tijd heb ik eigenlijk maximaal?", vraagt Mart Smeets als hij aan de Pim Mulier-lezing begint. "Zo ongeveer een uur", roept voorzitter Herman Opmeer vanaf de voorste rij. "Blijf van sport genieten", roept Smeets na ruim anderhalf uur praten.

Voor de dertiende keer verzamelden ruim zestig sponsors, relaties en genodigden van de Société zich voor de jaarlijkse Pim Mulier-lezing. De eer om te spreken viel dit maal Mart Smeets toe. Een echte Haarlemmer mogen we wel zeggen. Mogen we dat zeggen? Ja dat... enfin… Ooit maakte hij carrière als basketballer bij voormalig topclub Flamingo's Haarlem. Maar uiteindelijk kennen we hem allemaal als anchor van de sportjournalistiek, met zijn prachtige verslagen van wielerwedstrijden, de avondetappe, schaatsen, basketbal en nog veel meer.

De avond vond plaats in Sociëteit Vereeniging. Traditiegetrouw ging een meer dan gezellige borrel en maaltijd aan de lezing vooraf. Dit keer kwam een 'walking diner' voorbij. Letterlijk, want iedereen kon blijven staan waar hij of zij stond en het eten werd in verschillende gangen langs gebracht.

'Mart weet als geen ander hoe je sporthelden moet eren', zo stond in de uitnodiging voor de lezing. En de sportjournalist maakte deze status waar. Als het over oud-judoka Wim Ruska gaat bijvoorbeeld. Smeets maakt zich breed en gaat harder praten. Hij was eigenlijk aan het vertellen over de Olympische Spelen in 1972, maar die lijken vergeten. "Ik durf te beweren dat Ruska beter was dan Anton Geesink, die met zijn dikke reet op een gouden troon zat. Ruska was geen grote prater, hij liep niet met zijn succes te koop. Maar NOC, als je luistert en gevoel hebt, zorg dan dat hij de eer krijgt die hij verdient. Dit jaar, volgend jaar of het jaar daarop."

Smeets nam de aanwezigen mee door zijn carrière aan de hand van een aaneenschakeling van anekdotes. Al snel begint hij over 'het bedrog', wat volgens hem de sport-, maar ook de rest van de wereld in de greep houdt. "Overal waar mensen in aanraking komen met presteren en geld, wordt onzuiver gehandeld." Hij vertelt over wielrenners waarvan hij niet helemaal kon bewijzen dat ze aan de doping zaten, al waren de aanwijzingen nog zo duidelijk. Over hoe hij Joop Zoetemelk wel te pakken kreeg, maar de bevolking daar niet op zat te wachten. "Wij mochten niet aan onze helden komen."

"Ik steek voor niemand mijn handen in het vuur, overal wordt er aan het bedrog meegedaan", sluit de journalist de lezing af. Waarom hij toch zoveel van sport houdt? "De uitdaging is zo mooi." De talenten waar de Société oog voor heeft moeten vooral verre van verboden middelen blijven, zegt Smeets achteraf. "Als je zo sterk bent, is het volstrekt onnodig om er aan te beginnen. Je komt er ook wel zonder die rotzooi. Ook dan kun je gelukkig worden."

Kitty van Gils, secretaris van de Société, spreekt van een indrukwekkend verhaal. "Ik heb ademloos geluisterd. Hij is zo gepassioneerd. Hoe lang duurde het wel niet? Veel langer dan normaal. Wij realiseren ons veel te weinig wat voor sporthelden we hebben in Nederland. Wij proberen daar met de Société wat aan te veranderen natuurlijk. En een man als Mart Smeets weet dat besef ook als geen ander door te laten dringen."

  Share