11e Pim Mulier-lezing: Wiebe Wieling

Gepubliceerd op vrijdag 21 november 2014 - 3430 keer gelezen
11e Pim Mulier-lezing: Wiebe Wieling

"Eigenlijk is het gekkenwerk om mee te doen", zei Wiebe Wieling over de bekendste schaatstocht op natuurijs: de Elfstedentocht. Wieling deed deze uitspraak tijdens de elfde editie van de Pim Mulier-lezing, die hij vanuit zijn functie als voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden verzorgde.

Wieling ging in zijn lezing in op de vele aspecten die komen kijken bij het organiseren van de Elfstedentocht. Hij vertelde onder meer over de enorme belangstelling die als vanzelf ontstaat op het moment dat het kwik onder het nulpunt daalt. Zo ruimde het NOS-journaal in 2012 maar liefst twintig minuten in toen bekend werd dat de tocht níet doorging. En wanneer de tocht weer gehouden wordt, zullen daar naar verwachting 24.000 deelnemers en een miljoen toeschouwers op af komen. Het mega-evenement heeft om die reden een veiligheidsniveau en –plan gelijk aan dat van een nationale ramp.

Hoewel de laatste Elfstedentocht in 1997 plaatsvond, vinden de voorbereidingen ervoor elk jaar plaats. Dat brengt voor de Elfsteden-vereniging, die zo'n 30.000 leden telt, een jaarlijks kostenplaatje van drie-en-een-halve ton met zich mee. Is het ijs vervolgens overal dik genoeg en kan er gereden worden, dan loopt dit bedrag op tot twee miljoen euro. Ondanks dat wil de organisatie niets van sponsoring weten, omdat men geen invloed van buitenaf wil op (de organisatie van) de tocht. Van de bedrijven die rondom de tocht adverteren of acties houden, zoals een bekende worstenfabrikant, ontvangt de Elfstedentocht geen cent. Ook de NOS betaalt niet voor de uitzendrechten, maar de omroep moet dan wel werken volgens de voorwaarden van de vereniging.

Wieling wist meerdere malen de lachers op zijn hand te krijgen. Zo vertelde hij over een vrouw die, naar aanleiding van een tv-uitzending bij hem thuis, per vrachtwagen haar orgel bij Wieling liet bezorgen. Dat miste volgens haar namelijk in het interieur van de Fries. Ook liet Wieling blijken over de nodige zelfspot te beschikken, door een filmpje te laten zien waarin hij en zijn vrouw worden gepersifleerd. Verder vertelde hij over een man die op zijn sterfbed het hele gezin bij elkaar riep omdat hij 'iets op wilde biechten'. De familie verwachtte daarop een bekentenis in de categorie buitenechtelijke kinderen. De man wilde echter zijn geweten nog zuiveren omdat hij tijdens de Elfstedentocht een stukje in de auto had afgelegd. "Je kunt dus wel sjoemelen", concludeerde Wieling, "maar je moet daarna wel met jezelf door een deur".

Aan het eind van zijn lezing stond Wieling stil bij de gevaren van de Elfstedentocht, van gebroken heupen tot iemand die zijn gehele neus verloor tijdens de tocht. Maar zelfs als er doden vallen, en volgens Wieling is dat elke tocht ten minste een of twee keer gebeurd, wordt er door geschaatst. "Dat hoort er bij", aldus Wieling. "Het is levensgevaarlijk en toch willen mensen zó graag mee doen. Dat valt niet uit te leggen, maar mensen die zelf de tocht ooit hebben geschaatst snappen dat."

Met de lezing heeft de organiserende Société Pim Mulier een voorschot genomen op het Mulier-jaar 2015, waarin de 150e geboortedag van de grondlegger van de moderne sport in Nederland wordt herdacht. Mulier, geboren in het Friese Witmarsum en op jonge leeftijd verhuisd naar Haarlem, staat bekend als initiator van de Elfstedentocht. Op basis van zijn notities over de schaatstocht die hij maakte langs elf Friese Steden, werd in 1909 voor het eerst een officiële Elfstedentocht gehouden. Het ontwerp van het welbekende kruisje, de felbegeerde beloning voor deelnemers die de tocht binnen de toegestane tijd uit weten te rijden, wordt eveneens toegeschreven aan Mulier. 

Klik op de foto om meer afbeeldingen te zien, of kijk op onze Facebook-pagina. Foto's: Johan Tempelaar

  Share