12e Pim Mulier-lezing: Maurits Hendriks

Gepubliceerd op vrijdag 13 november 2015 - 2840 keer gelezen
12e Pim Mulier-lezing: Maurits Hendriks

Medailles voor Nederland op de Olympische Spelen, het liefst goud. Dat zien we graag. Daarvoor is goede ondersteuning nodig voor die sporters, die straks mogelijk een gouden medaille om de nek mogen hangen. Maurits Hendriks weet er als chef de mission van het NOC*NSF en voormalig olympisch kampioen alles van. Hij vertelde er dinsdag 10 november over tijdens de Pim Mulier-lezing, tevens afsluiting van het gelijknamige jaar.

Een deel van sportminnend Haarlem verzamelde zich in Café Vreeburg in Bloemendaal voor de jaarlijkse happening. Een heerlijk winterse maaltijd - ditmaal een stampotbuffet  -, een bockbiertje en luide en drukke gesprekken over sport, zaken en 'het Haarlemse' passeerden de revue. Na dit genot begaven de pakweg vijftig man zich naar de dorpskerk aan de overkant, waar ze in de oude houten banken mochten luisteren naar de lezing en voorafgaand een interview met het 17-jarige schermtalent Job de Ruiter.

Deze laatste kon rekenen op flink applaus na het uitspreken van zijn succes en droom. "Ik was onlangs derde op een EK. Uiteindelijk wil ik de Olympische Spelen in 2020 halen." En dan, nuchter: "Maar ik bekijk hoe het gaat per jaar, per dag." Zo ziet de Société Pim Mulier het graag: een jonge sporter met ambitie… en het liefst dan ook met succes.

Het sloot mooi aan bij het verhaal van Hendriks, die helder begint. "Met tranen in de ogen vertellen dat je zo hard traint voor je enige droom, daar doen we niks meer mee." Een sporter moet gedetailleerd kunnen uitleggen of en hoe er een mogelijkheid is om bij de wereldtop te komen. Na een zeer kritische blik en overweging of de sport potentie heeft in Nederland, komt dan wellicht de nodige ondersteuning. Ja, dan krijgen sommige sporten geen support. Maar alle sporten geld toestoppen in de hoop dat er dan genoeg medaillewinnaars boven komen drijven, dat is te vaag en niet haalbaar.

Hendriks vertelt hoe hij wil dat de verschillende sporters als één team elkaar in Rio ondersteunen voor Olympische eer en glorie. Diegene die op de laatste dag zijn wedstrijd speelt, verdient net zoveel support als diegene die dat op de eerste dag doet. Dan breekt voormalig Haarlemse olympiër en roeister Kirsten van der Kolk in. "Waarom moeten Nederlandse sporters die klaar zijn en zonder medaille dan eerder naar huis? Juist het plezier en samen wedstrijden bezoeken horen ook ontzettend bij de Spelen."

Maurits Hendriks is het met haar eens. "Maar we willen wel dat de focus blijft. De ervaring leert dat de aandacht van sporters die klaar zijn uitgaat naar andere dingen. Kaartjes regelen voor wedstrijden, de stad verkennen, feestjes. Dat kunnen wij er niet bij hebben. Daarom gaat tussendoor alvast een deel van de sporters, die geen medaille hebben gewonnen, terug naar Nederland."

Kersvers Société-voorzitter Herman Opmeer spreekt over een goede avond en mooie afsluiting van het Pim Mulier-jaar. "Vooral schermtalent Job aan het begin van de avond brengt alles samen. Je hoopt natuurlijk dat zo'n jongen over vijftien jaar aan ons rijtje helden kan worden toegevoegd. Het verhaal van Hendriks is plausibel en leuk om eens te horen. Het maakt toch dat je straks in de zomer met een iets andere blik naar 'onze' sporters kijkt."

Foto: (c) Johan Tempelaar. Meer foto's op Facebook.

  Share