16e Pim Mulier-lezing: Jan Lammers

Gepubliceerd op vrijdag 29 november 2019 - 1220 keer gelezen
16e Pim Mulier-lezing: Jan Lammers

Eindelijk, de Formule 1 komt na 35 jaar terug naar Zandvoort. Oud-F1-coureur maar vooral ook Zandvoortenaar Jan Lammers praat tijdens de 16e Pim Mulier-lezing de toehoorders bij over duurzaamheid, veiligheid en de impact van het evenement op de regio.

De opkomst is groot en divers in paviljoen De Haven van Zandvoort. Haarlemse Helden als Tom Okker, Claudia Zwiers, Kirsten van der Kolk, Marjan Ridder en Rob Ridder, vele sponsors, maar ook Huub Vermeulen, Jan Vermeulen, Loek Camara en Jos Maathof - liefhebbers en sceptici - zitten dicht op elkaar.

17-jarig karatetalent Nadine Hollander vertelt openhartig over haar prestaties op het WJK en haar ambities voor het EJK; zij ontvangt een aanmoedigingsprijs van €200,- uit handen van voorzitter Herman Opmeer. Daarna is het woord aan Jan Lammers. Aan de hand van korte filmbeelden toont hij de hoogtepunten van zijn carrière - zijn F1-debuut op 22-jarige leeftijd, in 1988 de winst van de 24 van Le Mans – om snel door te schakelen naar hét onderwerp van de avond: de Grand Prix van Zandvoort op 3 mei volgend jaar.

Als sportief directeur vervult Lammers de rol van ambassadeur en er volgen direct lovende woorden. 'Wij zijn nu al een voorbeeld in de wereld, best practice, wat hier gebeurt is ongekend. Dankzij de enorme creativiteit en perfecte organisatie van algemeen directeur Robert van Overdijk en zijn team, Max Verstappen en mede-circuiteigenaar prins Bernhard junior is dit prachtige evenement mogelijk.'

Zandvoort wil de duurzaamste Grand Prix ter wereld worden. 'Dat begint door het je eenvoudigweg ten doel te stellen. Veel mensen denken dat geen Grand Prix houden duurzamer is dan wel een Grand Prix, maar zonder de race hadden we discussies over milieukwesties of veranderingen niet gehad.' De organisatie is dan ook blij met alle tegenwerpingen van milieupartijen, want juist zo kunnen ze op die punten verbeteren. De 63-jarige coureur verwijst naar de tijd waarin veiligheid nog het onderwerp van elke discussie was. 'Ik wist soms op vrijdag niet of ik er maandag nog zou zijn. Sindsdien is er ongelooflijk veel verbeterd en ik hoop dat we op het gebied van duurzaamheid straks net zoveel bereikt zullen hebben.'

De organisatiekosten schat Lammers rond 44 miljoen euro, voor de regio levert het zo'n 81 miljoen euro op. 'Indrukwekkende cijfers, het ziet er zeer lucratief uit. En van die belastingen kan Den Haag heel wat windmolens plaatsen', lacht hij. Ook logistiek wordt iedereen er beter van. 'Een verbeterd treinstation had er twintig jaar geleden al moeten zijn, maar zonder Formule 1 was het er nog steeds niet gekomen.' Over problemen op de toegangswegen kan hij kort zijn: 'Je staat niet in de file, je bént de file.' Oftewel, met de technologie van tegenwoordig weet je wanneer je beter nog even een hapje in Zandvoort kan blijven doen.

Staat iets het evenement nog in de weg, nu maatregelen het leefgebied van de rugstreeppad en zandhagedis hebben veiliggesteld? 'Voorbarig zijn is nooit goed. De laatste aanvragen worden nog ondertekend en de daarmee belaste ambtenaar moet dat in alle rust kunnen doen.' Wel grinnikt hij vervolgens dat wegens genoemde maatregelen het circuit nu volledig is afgeperkt, waardoor ouderwets 'onder het hek door' tot het verleden behoort.

Al met al is wel duidelijk dat voor de sportief directeur/ambassadeur/pr-man deze Grand Prix een zekerheid is. Voor 2020 en ook voor daarna. Hij besluit zijn verhaal dan ook net zo enthousiast als hij begon: 'Het wordt superhip, superstoer, en ik ben trots op wat er allemaal gaat gebeuren.'

Tekst: Vanessa van Zalm. Foto: Ramon Philippo. Bekijk meer foto's op onze Facebook-pagina.

  Share