Jessica Gal

Winnares van vier Europese titels en vier bronzen WK-medailles. Werd vijfde op de Olympische Spelen in Barcelona. Jessica Gal is de dochter van een Hongaarse vader en een Amerikaanse moeder. Met haar twee jaar oudere zus Jenny, die tegenwoordig in Italië woont, stond zij aan de basis van het topjudo van Kenamju. Nog vóór Maarten Arens, Ben Sonnemans, Dennis van der Geest en later ook Elco van der Geest, mede dankzij de intensieve begeleiding van coach Cor van der Geest buiten de grenzen doorbraken, hadden de zusjes Gal aan de hand van diezelfde Van der Geest de internationale podia al beklommen.

Rond 1985 maakte Europa voor het eerst kennis met lichtgewicht Jessica Gal, die in het grondgevecht onverslaanbaar was. Slaagde zij er in haar tegenstandster op de tatami tot een grondgevecht te dwingen, dan kon je er vergif op innemen dat zij het duel zou winnen. Zo vastberaden als ze in haar kimono soms overkwam, was Gal in werkelijkheid allerminst. In haar tocht naar de top raadpleegde de judoka van Kenamju een psychologe om van haar twijfels af te komen.

Het hoogtepunt van Jessica Gal had de Olympische Spelen van 2000 in Sydney moeten worden. Maar vlak voor het evenement raakte zijn geblesseerd aan haar knie. De voorbereidingsperiode van slechts vier weken was te kort om in AustraliÎ te oogsten. Gal werd al snel uitgeschakeld. In 1992 al tijdens de Olympische Spelen in Barcelona behaalde zij de vijfde plaats. Jenny vergaarde in Atlanta wÈl olympische roem. Zij won brons.

Jessica Gal is na haar loopbaan in de sport gebleven. Als arts is ze verbonden aan het Nederlandse vrouwenhockeyteam.


Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Jessica Gal: klik hier
Jessica Gal
Adriaan Paulen
Claudia Zwiers
Dennis van der Geest
Floris Jan Bovelander
Gé Peters
Guillaume Elmont
Jaap Eden
Jacques van Egmond
Jessica Gal
Kees Akerboom
Kick Smit
Kirsten van der Kolk
Loek Biesbrouck
Marcel Joost
Marjan Ridder
Pim Mulier
Rob Ridder
Ruben Houkes
Ruud Geels
Ruud Wielart
Tom Okker
Yvonne van Gennip