Helden van Haarlem

SRO: maakt het mogelijk

Zonder steun van het bedrijfsleven zou de Société Pim Mulier haar werk niet kunnen doen. Maar wie zijn die sponsors en waarom ondersteunen ze projecten als Helden van Haarlem en het jeugdtalentenfonds? Op deze site laten we hen aan het woord. Deze keer: SRO Kennemerland.

Eigenlijk is ‘sponsor’ een term die SRO niet past, vindt regiomanager Martin Feenstra. Hij spreekt liever over SRO als maatschappelijke partner, zowel voor gemeenten als voor sportverenigingen. “Sport is hét middel om bij te dragen aan belangrijke thema´s als integratie, gezondheid, leefbaarheid en duurzaamheid.”

Feenstra is een geboren en getogen Alkmaarder, een kaaskop dus. Van kleins af aan voetbalde hij bij Alcmaria Victrix, enkele malen werd hij zelfs geselecteerd voor het regionale jeugdelftal. “Toen ik een jaar of twee-, drieëndertig was raakte het een beetje in het slop. Ik had minder tijd om te trainen, maar speelde wel zoals ik altijd deed. Met als gevolg dat ik in de rust helemaal leeg was. Toen ben ik gestopt en heb ik andere sporten geprobeerd, onder meer wielrennen. Uiteindelijk is het golf geworden.” Over zijn prestaties op de golfbaan doet hij bescheiden, maar met een handicap van 16 kan hij een aardig balletje slaan. De stad Haarlem leerde Feenstra kennen in zijn studietijd op de HTS.

In 2010 kwam Feenstra, inmiddels woonachtig in Heerhugowaard, weer in het Haarlemse terecht, nu als regiomanager voor SRO Kennemerland. SRO, de letters staan voor sport, recreatie en onderwijsvoorzieningen, is een zelfstandige organisatie die is opgericht om de gemeentelijke taken rondom exploitatie, beheer en onderhoud van (sport)accommodaties uit te voeren. Elke sportvereniging heeft zodoende direct of indirect met SRO te maken. SRO heeft zelf geen vastgoed in bezit, maar beheert zo’n  170 objecten in de regio, variërend van sportvelden en zwembaden tot scholen en welzijnspanden. “Maatschappelijk vastgoed”, noemt Feenstra de accommodaties. Want een kunstgrasveld ligt er in de visie van SRO niet alleen voor een enkele vereniging, maar ook voor bijvoorbeeld buurtbewoners, scholen of maatschappelijke instanties.

Feenstra: “In de regio Haarlem is de kwaliteit van de accommodaties erg hoog, zeker in de buitensport. Er is hier bijna nooit een afgelasting. Goede voorzieningen vormen de basis voor breedtesport, en daarmee ook topsport. Daarbij vinden wij het van belang om na te denken hoe de capaciteit en functionaliteit van accommodaties breed kan worden ingezet. Verder liggen er veel kansen op het gebied van duurzaamheid. Daarmee sluiten we ons aan bij de gemeentelijke ambitie om van Haarlem een klimaatneutrale stad te maken. Zeker waar het gaat om binnensportaccommodaties als sporthallen en zwembaden, waar nu eenmaal  veel energie gebruikt wordt, valt de nodige winst te behalen. Ook voor verenigingen is dit een interessante ontwikkeling, niet alleen uit ideële overwegingen maar omdat er gewoon een terugverdienmodel bij hoort. Als beheerder van maatschappelijke accommodaties hebben we de nodige kennis en ervaring opgebouwd om te adviseren en ondersteunen over duurzame investeringen die verenigingen in een paar jaar tijd kunnen terugverdienen op de energiekosten.”

Ook het Kennemer Sportcenter, met aan de gevel uiteraard de eregalerij Helden van Haarlem, valt onder de vlag van SRO. “Die wall of fame vind ik een geweldig idee. Wel jammer dat ze nu letterlijk het hoekje omgaan. Maar ja, dat krijg je als je zoveel sporthelden in je stad hebt…”. 

www.sro.nl